Péče o šperky

Šperky K.amiwithlove jsou vyrobeny z japonských rokajlových korálků, stříbra, pozlaceného stříbra , a 14-ti, 18-ti nebo 24 karátového růžového nebo žlutého zlata.

 

Péče o stříbrné, zlaté či pozlacené šperky

Pozlacené šperky nebo šperky s povrchem upraveným drahým kovem, mají vlastnosti drahého kovu, dokud nedojde k narušení jejich povrchu.

 

Několik základních rad k péči o šperky:

  

  • K čištění šperků používejte prostředky k tomu určené. Existuje velký výběr speciálních hadříků, roztoků nebo krémů vyrobených právě na čištění šperků.
  • Při sportování, sprchování, úklidu a na noc šperky odkládejte.
  • Chraňte je před nárazy, kontaktem s tvrdými předměty, chemickými látkami, kosmetikou a agresivními čisticími prostředky.
  • Platí zásada: šperky nasazujte jako poslední, ale jako první je sundejte po návratu domů.Lak na vlasy, parfém či lidský pot jsou pro šperky nepřátelské.
  • Šperky nenoste do bazénu, sauny ani do moře.
  • V případě lepených kamenů ve šperku, se vyhněte se vodě.

 

Čištění šperků

Šperky je možné čistit více způsoby. Nejjednodušší je leštění speciální utěrkou. Zvláště u jemných šperků či řetízků je potřeba čistit s citem. Dejte si pozor i na stříbrné šperky, které jsou měkké a mohly by se vyvinutou silou snadno poškodit.

Pokud potřebujete vyčistit šperk důkladněji, můžete použít chemické čističe, které se prodávají ve formě lázně či pěny. Při jejich použití vždy dbejte pokynů uvedených na obalu výrobku. Ne každý čistič je vhodný například pro šperk s perlami nebo s lepenými kameny.

 

Černání (oxidace) šperků

Černání neboli oxidace se týká většiny šperků. Hlavně stříbrné šperky časem oxidují, přičemž matní a černají. Jedná se o přirozený proces. Neznamená to, že materiál šperků je nekvalitní. Vysoká vlhkost vzduchu nebo kyselé prostředí (např. pH pokožky) oxidaci zrychlují.

K černání zlata dochází jen ve výjimečných případech, nejčastěji při užívání specifických léků. Bohužel častěji dochází k černání dětských náušnic ze žlutého zlata, kdy kov není chráněn rhodiem a reaguje s dětským potem. V případě, kdy se toto stane, počítejte s častější nutností čištění.

 

POKYNY PRO SPRÁVNÉ POUŽÍVÁNÍ A OŠETŘOVÁNÍ ŠPERKU

Šperky a chemikálie – šperky chraňte před kontaktem s chemikáliemi (parfémy, lak na vlasy, krémy, apod.), poškozují Vaše šperky.

Šperky a voda – šperky chraňte před kontaktem s vodou. Koupání ve sladké i slané vodě se nedoporučuje. Šperk se tímto opotřebuje a pozlacení se rychleji ošoupe.

Čištění – opláchněte šperky jemným tekutým mýdlem a ihned osušte měkkým hadříkem. Zlato i stříbro může časem oxidovat díky pH Vaší pokožky. Může změnit barvu. Šperky se časem opotřebují. 

Diamanty a přírodní polodrahokamy – zabraňte nárazům na tvrdý povrch. Mohou prasknout.

 

Ručně barvené hedvábné šňůrky. Jedná se o stoprocentní přírodní hedvábí. 
Péče o hedvábné šňůrky: Šňůrky se dají (stejně jako jiné hedvábí) prát. Nejlépe ručně ve vlažné vodě (do 30 stupňů) s přídavkem šampónu nebo tekutého prášku na jemné prádlo. Při praní mohou mírně pouštět barvu. Do máchací lázně je dobré přidat trošku aviváže, jsou pak krásně hebké.

 

Reklamace šperků způsobené nesprávným používáním (viz voda, chemikálie, slaná voda, apod.) a nedodržováním pokynů se nepřijímají.